Jocuri full Pescuit la clean: 05/20/11

vineri, 20 mai 2011

Pescuit la Clean: pestele cu o mie de fete si nalucile potrivite

Meditand asupra comportamentului cleanului, am constientizat necesitatea depasirii unor tehnici rigide care contineau o metoda cunoscuta , dar care in multitudinea situatiilor ce pot fi intalnite la pescuit se dovedeau a fi neputincioase in fata acestui peste pretentios.

Abordarea unei specii implica cunostinte complexe despre pestele in cauza si mediile diferite care ii influenteaza comportamentul. In mod obisnuit, debutantii la o specie abordeaza partida cu metoda cea mai facila si care are in acelasi timp si o eficacitate crescuta in general. Si eu am debutat in lumea cleanului prin folosirea rotativelor din comertul de stat sau de constructie proprie. Si am prins si am tot prins. Desigur, pe atunci erau cleni peste tot si raurile aratau altfel. Cu alte cuvinte, am debutat intr-un moment favorabil din punct de vedere al resurselor piscicole, dar cu un bagaj modest de informatii despre peste sau modalitatile de a-l captura. Efectul rotativei, gandeam eu, este desigur devastator, oriunde si oricand. Stimularea agresivitatii este o simpla problema cauzala. Adolescenta acestei metode includea multa energie si desigur multi pesti cu marime, dupa pricepere.

Dupa insusirea tehnicilor de lansare, cand puteam acoperi aproape orice loc din rau, am descoperit ca lingurile rotative sunt naluci versatile si pot fi conduse la toate nivelurile de hranire ale pestelui. Au o eficienta remarcabila (constientizata dupa cateva sezoane) mai ales atunci cand cleanul este foarte sensibil la vibratii - in perioada de boiste, inainte si dupa acesta.


Fiind un peste sensibil la vibratii, cleanul este o victima a stimulilor mecanici, mai ales atunci cand se pregateste de reproducere, sau dupa reproducere atunci cand foamea este stimulata de postul aferent perioadei de reproducere.

In vremurile de pionerat, care au durat cativa ani, raul Sabar a insemnat raul scoala unde am descoperit cateva din fitele personalitatii cleanului. Intr-o perioada in care acest rau mititel avea un debit normal, locuri nedefrisate si nemurdarite, avea si pesti, care ( nu este gluma ) cu siguranta bateau catre 3-4 kg. Sabarul, ca rau mic si lent dar adanc, in conditiile unui debit normal s-a dovedit a fi un habitat ideal pentru dezvoltarea clenilor de orice talie, datorita in mod special unei diete diverse formate din alge, pestisori, insecte sau fructe. Densitatea mare a vegetatiei, combinata cu adancimea relativ mare si o viteza mai redusa a curentului, ofera clenului un habitat ideal. Obstacolele si cuptoarele de sub malurile adanci ascundeau frecvent exemplare de peste 500-600 de grame. In locurile cu adancime medie sau cu vegetatie bogata si maluri abrupte pandeau exeplarele peste medie, care se lasau cu greu pacalite de trecera rotativelor.

Credeam ca abordarea locului prin tehnica potrivita la deal, la vale, direct sau oblic - folosind marimea, tipul de paleta si culoarea potrivita cu transparenta apei, nivelul de agresivitate si temperatutura apei - constituie o matrice care o data intelesa devine un automat de prins peste. Asa gandeam atunci.

De-a lungul timpului pescuitul in zone geografice diferite mi-a oferit o perspectiva mai flexibila si nuantata asupra comportamentului cleanului. Totusi, lingurile rotative sunt naluci care pot fi pescite cu succes oriunde in tara si care au eficienta maxima in special pe ape mai mult sau mai putin opace, care le pun in evidenta calitatile si le ascund defectele.

Pe raul Nera am pescuit in conditii limita de vizibilitate, iar rezultatele au fost catastrofale pentru cleni. Pe acest rau, unde clenii au dimensiuni medii de 500 - 1.500 kg, am folosit rotative nr. 3 sau 4 pentru a marii intensitatea stimulilor.

Cu toate ca am fost ajutat de apa opaca si am prins duzine de cleni ce bateau spre kilogram, nu am reusit sa prind nici un exemplar de 2-3-4 kg, desi am vazut mai multe primaveri la rand carduri de cleni conduse in apa mica de exemplare pe care le-am evaluat la 2-3 kg. Evident, cei mai mari erau invizibili. In aceste conditii, localnicii din zona Nerei au reusit sa prinda cateva exemplare in jur de 2 kg, folosind o banala varga de alun si greieri. Au reusit sa insele aceste exemplare de la o distanta de numai 4-5 metri, ajutati de conditiile de turbiditate optima in care pestele se poate hrani, tolerand prezenta pescarului la distante incredibil de mici in conditii respective de transparenta a apei.


Apa camufleaza pescarul atunci cand are o turbiditate care permite totusi pestelui sa se hraneasca, si il face pe acesta mai putin selectiv. Este momentul cand pot fi prinse exemplare mari care nu pot fi pacalite in nici un chip ... atunci cand debitul este scazut si apa atat de clara incat pune in evidenta provenienta artificiala a nalucii.

Desi foloseam wobblerele ca naluci de ceva timp, am inteles mai tarziu ca discretia culorilor si vibratia compartiv cu cea a nalucilor rotative ofera pescarului superioritate in conditii dificile de pescuit. O alta nemultumire in ceea ce priveste nalucile rotative era legata de prezentarea putin discreta a rotativelor, atunci cand aceste iau contact cu apa. Pleoscaitul este inevitabil, indiferent de pregatirea amerizarii nalucii inainte de momentul impactului cu apa. Versatilitatea wobblerelor le face sa fie eficiente atat in conditii extreme ( apa limpede si scazuta ) cat si in conditii normale ( apa relativ opaca ). Voblerele sunt mai adaptate datorita vibratiilor mai putin agresive, care sunt percepute ca fiind mai apropiate de vibratiile emise de pestii hrana. In cazul wobblerelor atacul survine imediat dupa ce imitatiile de pesti sunt luate drept insecte atunci cand amerizeaza pe suprafata apei, acest lucru avand loc int-un mod care se apropie de pescuitul la musca.

Pasul catre pescuitul cu musca a provenit tot dintr-o nemultumire care se accentua in perioada caniculara ( iulie-august ), perioada in care regimul alimentar al cleanului este format din insectele specifice sezonului cald si fructele oferite de sectoarele cu vegetatie abundenta. Perioada de vara era nemultumitoare pentru mine din punct de vedere al capturilor, mai ales atunci cand apele se supraincalzeau si comportamentul cleanului se orienta evident spre un comportament de culegere a insectelor care cad accideental pe suprafata apei. Wobblerele pot fi considerate o etapa intermediara catre intelegerea pescuitului cu musca in conditii de claritate deosebita a apei, conditie care impune o abordare mai deosebita a partidei.


Daca in conditii favorabile pescarului rotativele si wobblerele dau rezultate bune sau multumitoare, apa foarte limpede, lipsa vantului si debitul scazut al raului fac din clean un partener dificil. Pe lacul Belis am inteles ca prezentarea nalucii si alegerea unei metode potrivite cu conditiile de pescuit au o podere mult mai importanta in generarea succesului decat folosirea unei metode exersate sau a unei naluci utilizate in mod frecvent in toate anotimpurile si situatiile.

In acest lac de altitudine (1000m) clenul a ajuns accidental, gasind o nisa de supravietuire si dezvoltare in stratul de suprafata, unde a copiat comportamentul specific salmonidelor. Cantonat in preajma malurilor sau pe langa obstacole, este foarte sensibil la orice apropiere lipsita de precautii sporite. Pescuind de pe mal in lungul acestuia, posibilitatea de a pacalii acesti cleni cu un comportament aparte s-a transformat intr-un joc hazardat. Din sute de pescari, daca erau cativa care au prins cativa cleni modesti in conditiile in care carduri de pesti defilau pe sub nasul pescarilor. Desi pescuiau cu momeli naturale si monturi fine, nu au luat in calcul faptul ca un peste prins va speria intreg cardul din zona pecarului. Solutia putea fi abordarea dinspre larg catre mal, lasand barca in deriva pentru a putea extrage cate un clean din numeroasele grupuri care alcatuiau o impresionanta masa de pesti.


O alta sitatie care a pus in evidenta limita oricarei metode indiferent daca este vorba de naluci rotative, wobbler sau muste artificiale, s-a petrccut pe lacul Mihailesti. In urma cu doi ani, impreuna cu doi prieteni am vizitat un golf in care stiam ca pe la mijlocul lui aprilie se strang bancuri de cleni in zonele putin adanci, zone care se incalzesc si ofera hrana bogata in pestisori si ... insecte. Dar aceasta am aflat-o mergand la pescuit cu muste fara sa stim ca in acel moment era singura metoda productiva. Prietenul Aurel, experimentat in folosirea rotativelor si wobblerelor, a ocupat un loc strategic in mijlocul apelor putin adanci unde a prindeam in mod frecvent cleni ce cantareau in jur de 0,5 kg. Toti trei ne asteptam ca Aurel sa prinda exemplarele cele mai si cele mai dar surpriza .... totala.


Clenii s-au speriat de fiinta ce intra abuziv pe teritoriul lor. In schimb, la mal, discretia si potriveala mustelor (stimulator) cu apetitul clenilor a facut ravagii numerice care s-au numarat la mai bine de 100 de cleni in doi pescari in mai putin de o ora. Adica foarte rar un lanseu fara peste sau mai multe atacuri repetate . La wobbler, in schimb, lanseuri si lanseuri si lanseuri ... fara cuvinte.

Explicatia succesului si in acelasi timp a esecului nu tine de stapanirea chiar desavarsita a unei metode, ci pur si simplu de aplicarea unei metode potrivite unor conditii particulare, in care intelegerea modului de hranire face distinctia intre a lansa doar sau a prinde peste masura. Am uitat sa va spun ca dupa ce cosul de nuiele a fost umplut cu clenii care masurau in medie 25-30 cm, dupa un foarte scurt timp am eliberat toti ceilalti multi cleni care ar fi umplut alte cateva cosuri . Nici noi nu am stiut de predilectia exclusiva a clenilor de Mihailesti pentru insecte in defavoarea wobblerelor, pentru o perioada destul de lunga la mijloc de primavara. Acest comportament s-a prelungit pana la mijocul lui iunie, dupa care clenii au parasit apele putin adanci care sau supraincalzit si s-au indreptat spre apele mai reci si oxigenate dinspre zona albiei Argesului. Un timp am mai putut prinde exemplare mai mari in mod frecvent, lansand dinspre apa putin adanca catre albia Argesului. La mijlocul verii metoda a devenit ineficienta datorita incalzirii excesive a paturii de suprafata a apei. In acest caz, metoda cu sanse maxime presupune folosirea barcii si a unor naluci care coboara pana la nivelul de hranire al cleanului.


In pescuitul de primavara pe raul Arges, aval de barajul Mihailesti in aprilie-iunie 2002, am observat o rata de eficienta mai mare pentru mustele ude pescuite transversal sau pentru poppere, in comparatie cu nalucile rotativele sau wobblerele de mici dimensiuni, care se adaptau cu greu pescuitului transversal printre . Pescuitul cu poppere prezentate transversal sau direct catre amonte seamana mai mult cu pescuitul cu naluci decat cu pescuitul clasic cu muste, fiind insa mai productiv atunci cand cleanul este agresiv.


Ca o observatie finala, cred ca nu exista o metoda eficienta oriunde si oricand, deschiderea pescarului pasionat catre abordari complementare nu este doar o sursa de noutate in sine ci constituie cheia succesului.

Clean : Hrana , nade si momeli

Descriere: ihtiologie

Cleanul are corpul indesat usor comprimat lateral, spatele gros, foarte putin arcuit, capul alungit si de aceeasi grosime cu corpul, gura
mare, având în fund doua siruri de dinti puternici, iar coada bifurcata. Inotatoarele pectorale sunt usor galbui iar celelalte rosii.
Cleanul este pe spate verde-închis, uneori bate spre galben.

Capul este la fel, dar mai întunecat, coastele sunt argintii, batând în albastru, iar burta e alba. Corpul este acoperit cu solzi relativ mari, a caror margine este impodobita cu un desen ce consta din puncte mici, de culoare bruna negricioasa. Irisul ochilor
este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra.
Solzii sunt mari, argintii, decorati cu negru.
Lungime normala: 30-40 cm
Lungime maxima: 80 cm
Greutate: 3-5 kg
Dimensiune legala pt retinere: 25 cm
Reproducerea la Clean

Cleanul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, dar unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice. Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august.

O femela depune pana la 200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele
, mai rar de plantele
aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid
, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare.

Hrana - Nade si Momeli pentru Clean

Hrana acestui peste se schimba de la un anotimp la altul. Primavara manânca larve, insecte, râme, broaste si pesti, iar iarna
alge, larve depuse pe pietrele din adâncul apelor si pestisori.

Puietul se hraneste cu larvele insectelor din apa
.
Evita locurile cu fundul mâlos, preferându-le pe cele în care apa este mai agitata, mai limpede si cu fundul nisipos. Este un peste extrem de banuitor (se spune ca are câte un ochi pe fiecare solz). În râurile mari circula mai mult pe mijloc, unde se simte în siguranta.

În râurile mici sta aproape de mal, ascunzându-se sub malurile înalte, în gaurile sapate de ape si în orice alt loc ferit de dusmani. Deseori, pândeste sub tufele de pe marginea apei insecte sau fructe
care cad în apa. Toamna se retrage în ape mai adânci dar acolo nu ramâne mult, mutându-se în ape mai repezi, oxigenate, unde gaseste mâncare cu usurinta, larvele fiind din abundenta chiar si iarna.

Nade si momeli Retete pescuit, nada pentru Clean

Despre nade si momeli


Nadele si momelile au un rol foarte important in reusita unei partide de pescuit. De aceea inainte de a programa o iesire la o partida de pescuit trebuie sa va alegeti cu grija nada si momeala ce urmeaza sa o folositi. Nadele trebuiesc alese in functie de cativa factori printre care se numara: anotimpul: vara , toamna ..., temperatura apei, tipul de peste, durata perioadei de pescuit. In plus trebuie sa aveti in vedere ca o reteta de nada cu bune rezultate pe o anumita balta este posibil sa nu aibe acelasi efect pe o alta balta deoarece componentele incluse in nada vor reactiona diferit in ape diferite. Acest lucru este datorat compozitiei apei (dulce, sarata, curenti, masa moleculara etc).


Un alt aspect de luat in seama in alegerea nadei este locul unde mergeti : loc natural
, apa curgatoare, balta privata.

Cleanul (Leuciscus cephalus)

Raspandire geografica
 Cleanul apartine familiei ciprinidelor, ca si crapul. Incepand cu raurile montane, poate fi intalnit in mai toate apele din tara noastra. Este raspandit in aproape toate tarile din Europa, din sudul Peninsulei Scandinave si pana in Alpi, iar la rasarit pana la Marea Neagra si Marea Azov; lipseste in Danemarca, Irlanda si in Siberia.

Caracteristici
 Cleanul are corpul indesat, cilindric, usor plat lateral, cu un cap mare, lat, de asemenea putin plat daca este privit de sus. Gura, situata in varful botului, cu maxilarele aproape identice ca forma, se deschide larg, pana la linia ochilor. Corpul este acoperit cu solzi relativ mari, a caror margine este impodobita cu un desen ce consta din puncte mici, de culoare bruna negricioasa.

Colorit
 Pe spate, cleanul este verde-inchis, cu luciu metalic, dar poate fi brun-verzui sau uneori negru-verzui. Partile laterale sunt alb-argintii. Burta este alba, fara sclipiri argintii, inotatoarele dorsala si caudala sunt fumurii, cu nuante rosiatice. Aripioarele pectorale si ventrale sunt de asemenea rosiatice, iar spre capete trec in galben. Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra.

Dezvoltare
 Cleanul nu atinge de obicei o talie mare. Este adevarat ca in unele tari s-au pescuit si exemplare de peste 80 cm lungime, cu o greutate de mai mult de 4 kg. In apele din Romania apar de asemenea destul de rar exemplare ce depasesc 3 kg. Lungimea medie este de 35-40 cm, iar greutatea medie in jur de 0,5 kg.
Ritmul de dezvoltare al cleanului in apele Muresului

Varsta
(ani)
Lungimea
(mm)
Greutatea
(g)
1 76 8
2
121
30
3
152
78
4 172 108
5 201 211
6 227 248
7 253 295
8 293 450
9 325 580
10 350 715
11 370 920


Biologie
 Spatiul de viata preferat al cleanului il constituie raurile colinare, cu apa limpede si cursul relativ rapid. Incepand cu zonele caracteristice lipanului si scobarului si pana la Dunare, el se gaseste in aproape toate apele, desi nu este prezent nicaieri in numar mare. In raurile de munte inoata uneori pana la mari altitudini, chiar pana la 1000 m. Mai rar poate fi intalnit si in unele lacuri cu curgere lenta, ca de exemplu in lacurile de acumulare de la Bicaz, Vidraru, Sadu, Bezid etc. Locurile preferate sunt zonele dintre dealuri ale raurilor limpezi, cu cursul relativ rapid.
Locurile de ascunzis ale cleanului sunt bine cunoscute de catre pescarii sportivi. Sub malurile spalate, lnga radacinile copacilor afundate in rau, cleanul sta la panda, dar se si poate ascunde la nevoie. Ii plac adancurile sapate de curenti in albia raului, dar cauta si vartejurile din preajma picioarelor de pod sau a altor obstacole din calea apei, unde curentii ii pot aduce mai multa hrana. Se adaposteste si in acele portiuni ale malului unde crengile copacilor sau ale tufelor se apleaca peste luciul apei, la umbra carora se poate face nevazut, precum si in locurile unde apa raului este mai putin adanca si unde cresc fire razlete de papura sau trestie, care-i permit, de asemenea, sa stea ascuns in asteptarea hranei. In anotimpul cald, cand nu bate vantul, iar soarele straluceste, cleanul, adunat in grupuri mai mari sau mai mici, se aventureaza uneori chiar in imediata vecinatate a suprafetei apei, in cautarea hranei. In aceste cazuri isi tradeaza cateodata prezenta prin mici sarituri deasupra apei in raurile cu viteza de curgere mai rapida.
Cleanul este un peste foarte precaut si fricos. In zilele innorate, cu vant, el se mentine la 1-1,5 m de suprafata apei, iar odata cu apropierea sezonului rece se retrage la adancimi din ce in ce mai mari. Toamna tarziu sau iarna cauta locurile de intalnire a curentilor repezi cu cei mai domoli sau vartejurile, lucru explicabil prin faptul ca cleanul se hraneste si iarna (desi are pofta mai redusa), iar in aceste locuri poate gasi mai multa hrana.
Cartile de specialitate descriu cleanul ca pe un peste pasnic, ceea ce este aproape adevarat; doar exemplarele mai batrane se napustesc asupra pestilor mai mici sau a mustelor artificiale, a broastelor si a altor momeli oferite de pescarii sportivi, ca si cum ar fi rapitoare. Sare asupra victimei din locul de panda, intocmai ca stiuca sau salaul. Cleanul este considerat pe buna dreptate omnivor, de vreme ce hrana sa se compune in egala masura din materii vegetale si animale, in primul rand mananca larvele din apa ale insectelor, viermi, insecte cazute in apa, lastarele tinere ale plantelor acvatice, pesti mici, dar si fructele mici cazute in apa sau chiar soarecii imprudenti.
Cleanul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, dar unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice ale Moldovei si in Transilvania. Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august. O femela depune 80000-200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele, mai rar de plantele aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare. Carnea sa alba este gustoasa, desi are multe oase, fapt pentru care exemplarele mai mari sunt mai cautate.

Pescuitul sportiv
 Cleanul constituie pestele "scoala" pentru pescarii sportivi incepatori, cu atat mai mult cu cat pescuitul sau ofera prilejul de a folosi aproape toate metodele. Satisfactiile oferite de pescuitul cleanului provin mai ales din dificultatea cu care se prinde, mai putin din aceea de a-l obosi.
Acest peste poate fi prins prin metoda de pescuit pe fund, cu plumbul; prin nadirea locului de pescuit sau cu pluta; cu lingura, voblerul sau cu musca artificiala, dupa preferinte sau dupa posibilitati in ceea ce priveste echipamentul. Cei neexperimentati in pescuitul pastravului sau al lipanului cu musca artificiala isi pot insusi aceasta metoda aplicand-o la pescuitul cleanului.
Dupa o vorba a pescarilor sportivi, cleanul are cate un ochi pe fiecare solz. Caracterizarea se potriveste de minune, intrucat cleanul este intr-adevar un peste foarte atent, vede bine, observand chiar si cele mai mici miscari de pe mal. De indata ce umbra unei crengi leganate de vant sau cea a pescarului s-a abatut asupra raului, cleanul se da la fund. Este de ajuns ca un mic nor sa acopere soarele, si pestele se indreapta speriat catre fundul apei, pentru a reveni la suprafata dupa ce norul a trecut. Mai mult, din trepidatiile malului sau ale suprafetei apei poate detecta si zgomotele. In concluzie, ne vom apropia cu mare precautie de rau si vom merge intotdeauna in sensul invers curgerii apei, folosind camuflajul oferit de tufele si copacii de pe mal, daca nu vrem sa ne intoarcem acasa cu traista goala. Pentru mai multa siguranta, unii pescari isi arunca carligul in apa din pozitia culcat pe malul raului. Exemplarele mai tinere inoata in grupuri si, cand unul dintre ei a detectat vreun pericol, dispar cu totii in rastimp de cateva secunde. Exemplarele mai mari sunt solitare (nu traiesc in card) si in caz ca am reusit sa prindem unul, putem spera sa mai prindem si altele in acelasi loc. S-a intamplat adesea ca pescarul amator experimentat sa prinda toate exemplarele mai mari din zona respectiva, desi, la randul lor, erau la fel de experimentate si viclene.
Pescuitul cleanului incepe la sfirsitul lui martie sau la inceputul lui aprilie, deci odata cu venirea zilelelor mai calde. Experienta a aratat ca pescuitul lui este mai putin eficient in iunie, rezultatele sunt diferite in lunile toride de vara, in timp ce randamentul maxim poate fi obtinut din septembrie si pana in octombrie. Cleanul este un peste cu un apetit foarte bun, aproape hraparet. Fiind omnivor, ramele, insectele cazute in apa, larvele, pestisorii mai mici, fructele mici de padure, broastele, soarecii cazuti in rau etc. constituie momeli potrivite, intrucat figureaza pe "lista de bucate" a cleanului. In plus, se mai pot utiliza ca nada branzeturi cu aroma tare, bucati de slanina, carne prajita, mamaliga, cocoloase de aluat, carne cruda, sange coagulat, lacuste, cozi de raci, intestine de pasare, paste fainoase fierte, diverse resturi menajere, bucati de fructe etc. La pescuitul cleanului, nadirea prealabila a locului de pescuit este de mare importanta, lucru ce se realizeaza prin aruncarea unor cantitati abundente de nada in locul respectiv cu una-doua zile inainte de pescuit. Unii pescari fac acest lucru chiar cu mai multe zile inainte. Foarte eficient pentru nadirea locului este, in primul rand, sangele coagulat, intrucat, odata dizolvat in apa, atrage chiar si exemplarele de clean aflate la distanta, sporind sansele pescarului.
Cleanul hraparet musca atat la nada oferita la suprafata raului, cat si la carligul prevazut cu momeala si miscat in apropierea albiei. Pescarii inventivi isi bazeaza diversele metode de pescuit tocmai pe aceasta caracteristica a pestelui.
La pescuitul cleanului cu pluta se folosesc unelte usoare, pluta nu prea mare sau prea grea. Guta potrivita este de 0,20-0,25, forfahul de 0,15-0,18; cand se utilizeaza rama ca momeala, carligul trebuie sa fie de 5-6; la momeala din fructe (pruna, cireasa, capsuna sau fructe de padure) se foloseste carlig de 6-8, la pestisori mici de 3-5, in timp ce mustele artificiale speciale pentru clean se fixeaza pe carlige de 8-10. Fixarea nadelor din fructe necesita experienta; de regula, acestea se perforeaza intai cu un ac, iar prin orificiu se introduce mai intai forfahul si o parte din carlig, astfel ca fructul sa se mentina in curbura carligului, iar varful acestuia sa fie putin acoperit de coaja fructului. Lacustele nu se inteapa prin carlig, ci se leaga de acesta cu un fir de matase brun sau verde, astfel incat capul insectei sa fie in apropierea curburii carligului, cu membrele libere spre a le putea misca, si pe cat posibil sa ramana cat mai mult timp vie. Miscarile ei in apa atrag mai mult cleanul. Pe forfah se aplica 1-2 alice, la o distanta de 20-25 cm deasupra carligului. Daca momeala este mai mare si mai grea, se utilizeaza si o pluta mai mare. In nici un caz nu se lasa carligul culcat pe fundul raului, ci se misca prin apa de jos in sus si invers, cu miscari lente. Cand plutirea carligului nu mai poate fi asigurata, este bine sa fie lasat cateva clipe in apa, pentru ca de multe ori cleanul musca chiar atunci.
Fiind un peste foarte atent si precaut, muscatura cleanului nu este prea energica. De aceea este necesara o oarecare experienta pentru a aprecia momentul cel mai potrivit spre a intepa carligul. Cleanul intepat se apara cu darzenie, dar cedeaza destul de repede daca pescarul se pricepe sa-l oboseasca. Obosirea exemplarelor de 1,5-2 kg ofera intr-adevar mari satisfactii. Cleanul deja obosit poate fi condus spre mal, in directia minciogului, fara dificultate.
Pescuitul fara pluta, cu plumb legat la capatul firului, se practica in acele locuri unde vegetatia de pe mal stanjeneste aruncarea. Se foloseste o undita rigida, nailon de 0,20-0,25, cu forfah de 0,18-0,20. Daca tinem firul printre degete, vom simti mai lesne muscatura pestelui.
Pescuitul cu plumbul pe fund se utilizeaza mai ales in zilele de sfirsit de vara si de toamna, cand cleanul se intretine in apele mai adanci ale raului. Intregul echipament trebuie sa fie mai rezistent decat in cazul pescuitului cu metoda precedenta, la fel si firul, care trebuie sa fie de 0,35-0,40 (cu forfah de 0,25-0,30). De asemenea, plumbul fix sau flotant va fi mai greu, pentru a putea trage carligul nadit la fund si a impiedica curentii sa il poarte prea repede. Momeala poate fi naturala (insecte mai mari, rame etc.) sau preparata dintr-un aliment (cas, aluat, cocoloase din paine, faina etc.). In cazul utilizarii metodei cu lingura sau voblerul mic, este necesara o undita usoara, potrivita pentru aruncare, o mulineta multiplicatoare si un fir mai subtire de nailon. Lingura nu trebuie sa depaseasca marimea unghiei de la degetul mic. Pe vreme insorita, se recurge la o lingura mai putin stralucitoare, cu reflexe aurii, si, invers, pe vreme inchisa la una stralucitoare-argintie. Nu este indicat ca guta si forfahul sa depaseasca grosimea de 0,20 si respectiv 0,18. Lingurile de tip "Meps" numarul 1-2 sunt, poate, cele mai potiivite pentru aceasta metoda de pescuit a cleanului.
Cea mai interesanta si totodata cea mai distractiva metoda de pescuit a cleanului este cea cu musca artificiala. Aceasta metoda asigura maximum de randament mai ales in perioada de la sfarsitul lui august si pana in octombrie. Cleanul se avanta asupra mustelor artificiale de orice culoare, dar cele mai potrivite sunt acelea care nu se inmoaie si nu se deterioreaza in apa (in acest scop se pot impregna cu parafina sau cu alte substante corespunzatoare). Cunoscut fiind faptul ca cleanul musca cu placere mustele cazute in apa, musca trebuie plutita deasupra raului. In ceea ce priveste uneltele, se recomanda varga de 2-2,5 m (in portiunile degajate ale malului, eventual mai scurta in locurile cu vegetatie abundenta, care impiedica miscarile), carlig de 12-16 si guta nu mai groasa de 0,25. Cele mai eficiente muste artificiale in pescuitul cleanului sunt cele de tipul Blak, Zulu, Red Tag, Grey, Palmer si Black Palmer. Experienta a demonstrat insa ca acest peste hraparet musca aproape orice musca, de orice culoare si orice forma, in timpul aruncarii mustei artificiale, pescarul trebuie sa se deplaseze numai in sens invers curgerii apei si sa se situeze de partea opusa soarelui, incat umbra lui sa nu cada pe apa. Musca artificiala nu se lasa sa cada usor in apa, ca la pescuitul pastravului sau al lipanului, ci se "biciuieste" usor apa cu ea. Odata descoperit locul de panda al cleanului, musca artificiala se arunca cu cateva palme mai in amonte de acest loc. In zilele insorite de toamna, fara vant, se utilizeaza aceasta metoda mai in apropierea malului, intrucat cleanul se aseaza aici la panda, asteptand sa-i cada vreo prada din copacii ce strajuiesc malul respectiv. Cateodata sta la panda, intocmai ca un peste rapitor, si prin preajma locurilor cu vegetatie acvatica.

Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm.